Tanntrekking

Tennene skal som regel vare hele livet, likevel kan det være flere årsaker til at en tann må trekkes. Ved dype hull eller omfattende skade, der det ikke er mulig å redde tannen, bør tannen trekkes.

Gjør det vondt?

Du vil få lokalbedøvelse i forbindelse med tanntrekking. Dette betyr at du ikke vil føle noe smerte under behandlingen, men du kan kjenne trykk og press. Det er også mulig å få beroligende medisiner før behandlingen.

Må tannen fjernes kirurgisk?

Tenner som er knekt, skadet eller ligger under tannkjøttet som oftest må fjernes kirurgisk. Dersom tannen ligger over tannkjøttet og er lett synlig kan tannen fjernes ukomplisert. 

Hvor mye koster det?

En enkel tanntrekking koster fra 900-1400. En kirurgisk tanntrekking koster mer da tanntrekkingen er mer komplisert og tidkrevende og koster mellom 2000-4000,-.   

Etter tanntrekking:

Får jeg smertestillende?

Tannlegen vil skrive ut smertestillende ved behov.  Første valg etter tanntrekking er en kombinasjon av ibux (400mg) og paracet(1g) inntil fire ganger om dagen.

*Alltid les pakningsvedlegg før bruk

Får jeg antibiotika?

Hvis du har økt risiko for utvikling av infeksjon vil du få antibiotika før eller etter behandling. Du må informere tannlegen om din helse og sykdomshistorie slik at tannlegen vet når antibiotika skal skrives ut. 

Må jeg tilbake til tannlegen etter at jeg fjernet en tann?

Ved en kirurgisk tanntrekking vil tannlegen legge inn sting for å lukke og beskytte såret. Du må tilbake til tannlegen etter en uke for å fjerne sting.

 

Kan jeg røyke? 

Du bør ikke røyke de første 48 timer etter en tann har blitt fjernet. Røyking etter tanntrekking øker risikoen for utvikling av infeksjon og dry socket.

Infeksjon

Innholdsstoffene i sigaretter kan påvirke tilhelingen og øker risikoen for utvikling av infeksjon.

Dry socket

Dry socket forekommer når blodkoagelet som dannes i et sår blir borte. Inhalasjon av røyk kan føre til at blodkoagelet løsner og dermed øker risikoen for utvikling av dry socket. Blodkoagelet er nødvendig og fungerer som et beskyttende lag for normal tilheling.

Ved en dry socket vil du kjenne sterke smerter 3 dager etter behandling med vond/dårlig smak i munnen.

Hvor lang tid før jeg kan spise mat etter fjerning av en tann?

Du bør vente til bedøvelsen går ut og du får tilbake følelse i munnen før du spiser. Dette tar vanligvis 2-3 timer. Spis helst bløt mat (yogurt, grøt) i de første par dagene.

Er det vanlig å ha smerter etter å ha fjernet en tann?

Det er vanlig å ha mild smerte den første dagen. Hvis du har sterke smerter 2-3 dager etter behandlingen bør du kontakte tannlegen for å få det undersøkt.

Hva gjør jeg hvis jeg blør etter tanntrekking?

Det er vanlig å ha lett blødning fra såret i noen timer etter at en tann har blitt fjernet.  Du vil få en kompress å bite ned på hjemme for å stanse blødningen.

Hvis du har fortsatt ukontrollert blødning 12-24 timer etter fjerning av tannen må du kontakte tannlegen.

Snus etter tanntrekking?

Vent helst 48 timer for å snuse etter tanntrekking. Tobakk i snus kan forsinke tilheling. 

Kan jeg drikke alkohol etter tanntrekking?

For en rask og god tilheling bør du ikke drikke alkohol i 1-2 dager etter tanntrekking. 

Hva er risikoen for utvikling av infeksjon etter tanntrekking?

Hvis du har feber, pusdannelse fra såret eller sterke smerter som ikke går bort, må du kontakte tannlegen for å få det undersøkt da disse er vanlige tegn på infeksjon.

Få time raskt

Adresse

  • Sandakerveien 67
    0477 Oslo

Kontakt

  • 22 15 20 00

  • Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Åpningstider

Mandag-tirsdag:09-15

Onsdag:09-18

Torsdag-fredag:09-15

Helg: Stengt

© 2021 Sandaker tannlegesenter AS. Alle rettigheter reservert.